Topman Han Fennema van Gasunie: ’Als we alles op alles zetten, kan Nederland in 2025 zonder Russisch gas’

Nederland zoekt gas. Het wil sinds de invasie in Oekraïne snel van Russische brandstoffen af. Gasunie bouwde winning uit het Groningen-veld juist af, en speurt in hoog tempo naar voorraden nu Poetin ons dreigt af te sluiten. „Maar binnen een halfjaar van Russisch gas af is onhaalbaar”, zegt topman Han Fennema. „Ik verwacht dat het in 2025 kan, als we alles op alles zetten.”

Als tiener raakte hij al verknocht aan de gaswereld. „Een oom werkte bij Gasbedrijf Noordoost Friesland. Bij de jaarwisseling mocht ik bij mensen thuis gasmeterstanden opnemen: kreeg je driehonderd adressen, tachtig cent per stuk. Dan moest ik soms tijgeren over zakken aardappelen om bij de gasmeter te komen. Prachtige gesprekken met mensen. Ik vond die wereld mateloos interessant, gas heeft een publiek nut.”

Het in 1963 opgerichte Gasunie, dat 17.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Duitsland bezit, verandert onder zijn aanvoering. Als aloud gasbedrijf is het door het kabinet aangewezen het transportnetwerk voor schone waterstof, opgewekt door windparken of geïmporteerd, te ontwikkelen.

Lees verder


Politie vindt minder drugslabs in Groningen en Drenthe'. 'We hebben een aantal belangrijke spelers en netwerken uitgeschakeld'